(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, eğitim örgütlerinin değişim kapasitesine yönelik algıların güvenilir ve geçerli bir şekilde ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, yabancı dilden ana dile ölçek uyarlama/geliştirme sürecine yönelik adımlar takip edilerek Örgütsel Değişim Kapasitesi Ölçeği’nin (ÖDKÖ) test çalışması tamamlanmıştır. Bu süreçte, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) gibi istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) taşra örgütünde görev yapan 167 şube müdürü ve 310 lise yöneticisinden toplanmıştır. Ölçek geliştirme sürecindeki adımlar, araştırma bulguları ile birlikte değerlendirilmiştir. Katılımcıların değişim kapasitesine yönelik algıları, cinsiyet, yaş, unvan, medeni durum ve coğrafi bölge gibi demografik değişkenler temelinde analiz edilmiştir. Bu analizlerde t-testi ve ANOVA gibi istatistiksel teknikler uygulanmıştır. Araştırma bulguları, ÖDKÖ’nün yalnızca eğitim örgütlerinde değil, farklı sektörlerde de uygulanabilir bir ölçüm aracı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ölçeğin değişim kapasitesini değerlendirme konusunda geçerli bir yöntem sunduğu ortaya konulmuştur. Bu çalışmanın, kurum ve kuruluşların değişim kapasitesini değerlendirme sürecine bilimsel bir temel sağlamanın yanında verilerin analizleriyle ortaya çıkan bulguların alanyazına ve karar alıcılara önemli katkılar sunduğu düşünülmektedir.