(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Son yıllarda, doğrudan yabancı yatırımlar ile uluslararası ticaret ve ekonomik büyüme üzerindeki etkileri arasındaki ilişkiyi araştıran ampirik çalışmalar giderek daha popüler hale gelmiştir. Doğrudan yabancı yatırımlar ve uluslararası ticaret, sürekli ekonomik büyümenin sağlanmasının merkezinde yer almaktadır. Bu nedenle, bu çalışma doğrudan yabancı yatırımlar, ekonomik büyüme ve uluslararası ticaret arasındaki ilişkinin daha fazla araştırılmasına vurgu yapmaktadır. Bu çalışma için E7 (Türkiye, Meksika, Endonezya, Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan) ülkeleri dikkate alınmıştır. Araştırma, 1992-2022 veri setinden elde edilen panel veri analizi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, DYY ekonomik büyümesi ile uluslararası ticaretin eşbütünleşik olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada uygulanan AMG tahmini, diğer tüm uluslararası ticaret göstergeleri arasında anlamlı ve pozitif bir doğrudan yabancı yatırım-ithalat ilişkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, sonuçlar DYY girişlerinin ihracat yapılarında çeşitlenmeye yol açtığını ve bunun da E7 ülkelerinde ekonomi için esneklik yarattığını göstermektedir. Ayrıca, bir ülkede ticari açıklığın çok büyük olduğu durumlarda, DYY’nin ekonomik büyüme potansiyelini daha da artıracak şekilde yakınsayacağı bulunmuştur. Analiz, yatırım koşullarını iyileştiren ve ticaretin serbestleştirilmesini sağlayan politika reformlarının bu tür olumlu etkileri desteklemede etkili olacağını göstermektedir. Sonuç olarak, DYY-iç ticaret bağlantısını güçlendirmek için stratejiler geliştirmek E7’nin uzun vadede ekonomik olarak sürdürülebilirliğini sağlamak açısından önemlidir.