(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Sermaye yapısı kararları, işletmelerin faaliyetlerine devam edebilmek ve varlığını sürdürebilmek amacıyla ihtiyaç duydukları finansmana ulaşmak, borç ve özkaynak kullanım düzeyleri arasında en uygun sermaye yapısına karar vermek amacıyla almış oldukları en zor ve stratejik kararlardan bir tanesidir. Bu kararlar, imalat sektörü gibi sermaye yoğun işletmelerde yatırımların finansmanı için çok daha önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmada Borsa İstanbul (BIST)’da işlem gören 137 imalat sanayi firmasının 2015Q1-2023Q3 yılları arası çeyrek dönem finansal verileri yardımıyla firmaya özgü değişkenlerin sermaye yapısı teorilerinden hangisi ile uyumlu olduğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Panel veri regresyon analiz yönteminin kullanıldığı çalışmada, kaldıraç oranı, kvyk/toplam varlık ve uvyk/toplam varlık oranları bağımlı değişkenler olarak analize dahil edilmiş ve analiz kapsamında 3 ayrı model oluşturulmuştur. Oluşturulan modellerden elde edilen ampirik bulgulara bakıldığında; aktif karlılığı, cari oran, maddi varlık oranı, borç dışı vergi kalkanı ve büyüme oranı ile bağımlı değişkenler arasında negatif ve istatistiksek olarak %1 önem düzeyinde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna karşın, büyüme potansiyeli, firma riski ve firma büyüklüğü değişkenlerinin kaldıraç oranı üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu bulgular, sermaye yapısı teorilerinden finansal hiyerarşi teorisini destekler niteliktedir.