(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, doğal sermaye, doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri 1974-2021 dönemi için “MINT ülkeleri (Meksika, Endonezya, Nijerya, Türkiye)” bağlamında incelemektedir. Çalışmada, değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisini analiz etmek amacıyla “Dumitrescu-Hurlin panel nedensellik testi” uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, ekonomik büyüme ile doğrudan yabancı yatırımlar arasında çift yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır. Benzer şekilde, doğrudan yabancı yatırımlar ile doğal sermaye değişkenleri arasında da çift yönlü bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Bununla birlikte, ekonomik büyüme ile doğal sermaye arasında herhangi bir nedensellik ilişkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar, MINT ülkelerinde doğal sermayenin ekonomik büyüme üzerindeki rolüne ilişkin yeni tartışmalar sunmakta ve literatüre önemli katkılar sağlamaktadır.