(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında düzenlenen Taraflar Konferansları (COP) kararlarında yerel yönetimlerin rolünü, katkılarını ve politika eğilimlerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada COP1’den COP26’ya kadar tüm konferansların ulaşılabilir toplam 66 karar belgesi incelenmiş ve ""yerel yönetimler"", ""kent"", ""şehir"" gibi kavramların iklim değişikliği bağlamındaki yansımaları analiz edilmiştir. COP26’dan COP29’a kadar olan konferanslar ise UNFCCC’nin resmi web sitesindeki bilgiler ışığında değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, farklı COP toplantılarındaki karar metinleri analiz edilerek, yerel yönetimler ve kentlerle ilgili temaların hangi konferanslarda ne derece ele alındığı ve zaman içinde nasıl bir değişim gösterdiği; bu konferanslarda yerel yönetimlerin ve kentlerin iklim eylemindeki rolüne dair vurguların ortaya konulması, bu rollerdeki değişimi ve politika süreçlerindeki etkilerini analiz etmek amaçlanmaktadır. Elde edilen bulgular, yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadelede artan önemini ve COP süreçlerindeki görünürlüğünü ve yerel yönetimlere ilişkin politikaların COP süreçlerinde hangi temalarda yoğunlaştığını ve bu temaların karar metinlerine nasıl yansıdığını detaylandırılmıştır. Özellikle 2015 Paris Anlaşması gibi dönüm noktalarının, yerel yönetimlerin rolü üzerindeki etkisi vurgulanmıştır. Sonuç olarak çalışma, yerel yönetimlerin iklim değişikliğiyle mücadeledeki önemini ortaya koymayı, COP kararlarının yerel düzeyde uygulanabilirliğini değerlendirmeyi ve gelecekteki süreçlere yönelik öneriler sunmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, araştırma bulguları, yerel yönetimlerin iklim eylemindeki katkılarının artırılması için bir yol haritası niteliğindedir.