(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Ekonomik güvenlik, bir devletin ulusal çıkarlarını ve ekonomik değerlerini hem iç hem de dış tehditlere karşı koruyabilme kapasitesine sıkı bir şekilde bağlıdır. Bu çalışma, ekonomik güvenlik ile ulusal güvenlik stratejileri arasındaki karşılıklı etkileşimi analiz etmeyi ve bu çerçevede güvenlik bürokrasisinin işlevini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle, ekonomik bağımsızlık, kritik altyapıların korunması, enerji güvenliği ve siber güvenlik gibi temel unsurlar üzerinden, ekonomik güvenliğin ulusal güvenlik stratejilerindeki konumu ele alınmıştır. Araştırma kapsamında, içerik analizi yöntemi kullanılarak, ABD, Çin ve Avrupa Birliği gibi çeşitli ülkelerin resmi strateji belgeleri ile akademik literatürdeki tartışmalar incelenmiştir. Farklı siyasi sistemlere sahip ülkelerin ekonomik güvenlik yaklaşımları, politika yapıcıların aldığı önlemler bağlamında değerlendirilmiş ve bu yaklaşımlar arasındaki ortak ve ayrışan yönler ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular, ekonomik güvenliğin ulusal güvenlik stratejilerinin ayrılmaz bir unsuru olduğunu ve güvenlik bürokrasisinin bu alandaki etkinliğinin uluslararası rekabet bağlamında belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Çalışma, ekonomik güvenlik ile askeri harcamalar, diplomasi ve istihbarat arasındaki etkileşimlere dikkat çekerek, devletlerin sürdürülebilir kalkınma ve toplumsal refah hedeflerini destekleyen bütünleşmiş bir güvenlik yaklaşımına duyduğu ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu bağlamda, güvenlik bürokrasisinin uyumlu bir şekilde koordine edilmesi, ulusal güvenlik politikalarının başarısı için kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır.