(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, 2016-2024 yılları arasında Web of Science veri tabanında yer alan Proptech konulu 30 makalenin bibliyometrik analizini yaparak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Proptech; endüstri 4.0’ı mümkün kılan teknolojilerin somut bir çıktısıdır. Emlak teknolojileri ağının merkezinde veri analitiğinin yer aldığı bu teknoloji ile gayrimenkulün bir üründen çok hizmete dönüştüğünü söylemek mümkündür. Araştırmalar, Proptech konulu çalışmalarda Covid-19 ile birlikte hem niceliksel hem de niteliksel açıdan önemli artışların olduğunu ortaya koymaktadır. Amerika’da yapılan araştırmaların öne çıktığı; ve Avustralya, İspanya, Kore, Singapur, Vietnam, Hindistan ve İtalya da benzer çalışmaların yürütüldüğü görülmektedir. Araştırmaların genellikle işletme, ekonomi alanında yoğunlaştığı ancak farklı alanlarda da ilgi gördüğü belirlenmiştir. Anahtar kelimelerin analizi, yapay zeka, dijital dönüşüm, ve gayrimenkul teknolojisi gibi konuların araştırmacılar tarafından önemli bulunduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, Proptech alanındaki araştırmaların artan bir ivmeyle devam ettiği ve sektördeki dijitalleşme sürecinin hızla ilerlediğini söylemek mümkündür. Bu araştırma Proptech alanında yapılan araştırmaların büyüyen bir altyapısı olduğunu ve öneminin arttığını göstermektedir. Bu duruma karşın literatür araştırmalarının görece sınırlı olduğu görülmektedir. Bu alanda yapılacak olan yeni çalışmalar; sektör paydaşlarının yenilikçi teknolojileri daha etkin bir şekilde kullanabilmesi bakımından önem taşımaktadır. Ayrıca sektördeki gelişmelerin ve dijital dönüşümün etkilerinin daha iyi anlaşılması iş süreçlerindeki teknolojik uyumun desteklenmesini mümkün kılacaktır.