(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın temel amacı etik liderlik kavramını ve organizasyon içindeki işlevini ve ayrıca bu liderlik tarzının organizasyona katkılarını koymaktır. Etik liderlik, örgütsel güven, adalet ve dürüstlük kültürü oluşturur, yöneticilerin ve çalışanların katılımını sağlar, etik davranışı teşvik eder ve böylece sürdürülebilir kurumsal başarı hedeflerine ulaşmak için bir katalizör görevi üstlenir. Liderlerin sergilediği bu etik davranışlar çalışanlar tarafından karşılık görür ve onlarda bu davranışları taklit eder. Etik davranışların karşılıklı sergilenmesi karşılıklı adalet duygusunun gelişmesine yol açar. Bu makale, teorik temelleri ve ampirik kanıtları inceleyerek etik liderlik ile organizasyonlardaki çalışanların iş etiği arasındaki ilişkiye ışık tutmaktadır. Ayrıca, kişilerarası adaletin bu ilişkideki katkıları sunulmaktadır. Çalışma Ankara Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSTİM) yürütülmüştür. 232 geçerli veri ile yapılan analizin ardından, etik liderliğin çalışanların iş etiği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve kişilerarası adaletin bu ilişkide aracı bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bulgular ortaya konulduktan sonra sonuç kısmında bu bulguların çıkarımları tartışılmıştır.