(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Çalışmada, Dünya’daki lojistik sektörünün Avrupa Birliği (AB)’ndeki 27 ülkenin Dünya Bankası (WB) tarafından açıklanan 2007, 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 ve 2023 Lojistik Performans İndeksi (LPI) raporundaki verilerinin Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri ile analizi yapılmıştır. Analizde, WB tarafından açıklanan LPI kriterleri olan altyapı, gümrük hizmetleri, lojistik hizmet kalitesi ve yetkinlik, uluslararası sevkiyat, sevkiyat takibi ve zamanlama ülkelerin performans ölçümünde kriter olarak kullanılmıştır. Kriterlerin ağırlıklandırmaları ÇKKV yöntemi LOPCOW (Logarithmic Percentage Change-driven Objective Weighting) ile LPI raporlarının açıklandığı her yıl için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Ülkelerin lojistik performansını LPI raporlarının açıklandığı her yıl ÇKKV yöntemi EDAS (Evaluation Based on Distance from Average Solution) ile analiz edilerek her yıl kendi içinde değerlendirilmiştir. Literatür araştırmasında çalışmada kullanılan yöntemlerin lojistik sektörünün performans analizinde daha önce kullanılmadığı anlaşılmıştır. Bu çalışmanın uygulanan yöntemler ile lojistik sektöründe literatürde ilk olması amaçlanmıştır. Analiz sonucunda elde edilen verilere göre bütün dönemlerin ortalamasına göre en iyi performansı Almanya, en kötü performansı ise Bulgaristan’ın gösterdiği belirlenmiştir.