(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Günümüzde toplumsal ya da bireysel sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi için kadın istihdamının ülke ekonomisinde ve refahında önemi büyüktür. Kadınların ekonomik hayata katılımını sağlayan bazı faktörler ele alındığında söz konusu sektörlerde dijital değişimin bilgi ve iletişim teknolojileri ile mesleki olarak gelişimlerinin kadınların istihdam oranındaki artışını sağlamıştır. Ülkeler için kadın istihdamının arttırılması sürdürülebilir bir büyüme ve toplumsal kalkınma temel amaçlardan biri olup söz konusu doğru orantılı olarak ilerler. Ekonomik büyüme ve kalkınma olgusu sosyal, ekonomik ve teknolojik faktörler değişkenleri içermektedir bu sebeple bu çalışmada kadın istihdamını etkileyen ekonomik ve teknolojik değişkenler Türkiye için incelenmiştir. Bu çalışmada, ekonomik büyüme ve kadınların istihdamı arasındaki ilişki üzerinde durulmaktadır. Kadın istihdamının yanı sıra, 2005-2023 dönemleri arasındaki ekonomik büyümeyi ifade eden GSYİH ile kadın işgücünü etkileyen eğitim, bilgi teknolojileri bağımsız değişkenleri Granger Nedensellik analizi test edilmiştir. VAR (Vector Autoregressive Regression) analizi ile ekonomik büyüme ve kadın işgücünün katılım oranındaki değişiklik ve teknoloji alanında kadın istihdamının etkisi incelenmiştir. Ayrıca değişkenlerin durağanlık analizleri için PP, KPSS, ADF testleri kullanılmıştır. Çalışmanın ampirik sonuçları değişkenler arasında bir Johensan Eşbütünleşme analizi (uzun dönem ilişkisi) varlığını göstermektedir. Son olarak, kadın istihdamının arttırılması yönünde önerilerde bulunulmuştur. Kadın istihdamındaki artışının Türkiye’nin kalkınması açısından önemi vurgulanmıştır.