(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Araştırmanın amacı güvenlik ikliminin örgütsel özdeşleşme ve işgören performansı üzerindeki etkisini ölçmektir. Çalışmada işyerindeki örgüt ikliminin çalışanlar tarafından algılanışı ve bu algının örgütsel özdeşleşme ve çalışan performansı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla çalışmadaki değişkenlerle ilgili literatür taranmış, elde edilen bilgiler ışığında hipotezler oluşturulmuş, toplanan verilere dayanarak hipotezler test edilmiştir. Negatif güvenlik iklimi algısı ve bunun sonucunda örgütle özdeşleşememe durumu iş tatminsizliği, motivasyon eksikliği ve işten memnuniyetsizlik yaratmakta, çalışanın performansı olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bu nedenle güvenlik ikliminin örgütsel özdeşleşme ve işgören performansı üzerindeki etkisinin ölçülmesi, hem çalışan hem de örgüt açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, güvenlik iklimi algısının, öğretmenlerin örgütsel özdeşleşmeleri ve performansları üzerindeki etkisini ölçmek amacıyla ilişkisel tarama modelinden yararlanılmıştır. Veriler, Ankara ilinde kamu ve özel eğitim kurumlarında çalışmakta olan öğretmenlerden elde edilmiştir. Öğretmenler, kolayda örnekleme yöntemi ile seçilmiş, bu öğretmenlerden dönüşü gerçekleşen 400 adet anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda, güvenlik iklimi, örgütsel özdeşleşme ve işgören performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre güvenlik iklimi ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkinin şiddeti 0,619, güvenlik iklimi ile işgören performansı arasındaki ilişkinin şiddeti ise 0,203’tür. Güvenlik iklimin örgütsel özdeşleşme üzerinde %38’lik ve işgören performansı üzerinde de %0,04’lük bir etkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.