(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, havacılık sektöründe çalışanların duygusal emek davranışlarının tükenmişlik düzeylerine olan etkilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Özellikle, yüzeysel olarak rol yapabilme, derinden ve içtenlikle rol yapma ve naturel duyguların tükenmişlik üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışma, Türkiye’de faaliyet gösteren bir havayolu şirketinde görev yapan 300 çalışanı kapsamaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler, demografik yapıyı gösteren form, duygusal emek ölçeği ve tükenmişlik ölçeği gibi çeşitli araçlar aracılığıyla toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, regresyon ve korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular, yüzeysel rol yapmanın tükenmişlik ile pozitif yönde bir korelasyon gösterdiğini, yani bu tür rol yapmanın tükenmişlik düzeylerini artırdığını ortaya koymuştur. Buna karşın, derinden rol yapmanın tükenmişliği azaltma yönünde olumsuz bir korelasyon sergilediği, yani derinlemesine rol yapmanın tükenmişlik düzeylerini düşürdüğü görülmüştür. Ayrıca, doğal duyguların ifadesi ile tükenmişlik arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Regresyon analizleri ise, bu değişkenlerin tükenmişlik üzerindeki etkilerinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, yüzeysel rol yapmanın tükenmişliği hafifçe artırabileceği ve derinden rol yapmanın tükenmişlik üzerinde azaltıcı bir etkiye sahip olabileceği sonucu bulunmuştur. Bu bulgular, duygusal emek ve tükenmişlik ilekurulan ilişkinin daha fazla araştırma gerektirdiğini ortaya koymaktadır.