(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü öğrencilerinin eğitimde kullanılan yapay zekâ uygulamaları ile ilgili farkındalıklarının belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda araştırmacı “Yapay zekânın tanımı nedir?”, “Üniversitelerde eğitimde hangi yapay zekâ uygulamaları kullanılmaktadır?”, “Üniversitelerde eğitimde kullanılan yapay zekâ uygulamalarında karşılaşılan sorunlar nelerdir?” ve “Üniversitelerde eğitimde kullanılan yapay zekâ uygulamalarında karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?” sorularına yanıt aramıştır. Bu araştırma nitel bir çalışma olup olgu bilim deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak için araştırmacı yarı yapılandırılmış görüşme tekniğini kullanmıştır. Bu yöntem ile elde edilen veriler betimleyici bakış açısına göre analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, Amasya Üniversitesi tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünde okuyan 10 öğrenciden meydana gelmektedir. Buna göre çalışmaya katılan tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü öğrencileri yapay zekâ kavramını, hayatı kolaylaştıran yazılım, sanal zekâ, düşünen teknoloji, kurulum, bilgi işlem robotu ve akıllı asistan olarak tanımlamışlardır. Katılımcılar üniversitelerde eğitimde kullanılan yapay zekâ uygulamalarını ChatGPT, Perplexity, ve Chatbot olarak belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcılar üniversitelerde eğitimde kullanılan yapay zekâ uygulamalarında karşılaşılan sorunlara yönelik görüşlerini eksik veya fazla bilgi, cevabı İngilizce vermesi, geç cevap vermesi, farklı sorunlara aynı yanıt vermesi şeklinde ifade etmişlerdir. Bu doğrultuda katılımcılar üniversitelerde eğitimde kullanılan yapay zekâ uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümlerine yönelik görüşlerini güncelleme yapılmalı, dil olayı düzeltilmeli ve program hızlandırılmalı şeklinde belirtmişlerdir.