(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Dijitalleşme, geleneksel çalışma biçimini dönüştüren ve standart dışı istihdam biçimlerinin ortaya çıkmasına neden olan yeni teknolojiler çağını başlatmıştır. Emek, gerçek dünyadan sanal dijital dünyaya kaymış ve dijital emek, modern toplumdaki emek biçiminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Bu makale, Web of Science veri tabanında indekslenen yayınların bibliyometrik analizini yaparak dijital emek üzerine uluslararası literatürün gelişimini yansıtmayı amaçlamaktadır. Araştırmada VOSviewer yazılımı kullanılarak, veri tabanından elde edilen 577 belge incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları göstermektedir ki dijital emek en yoğun olarak iletişim, sosyoloji ve endüstri İlişkileri alanlarının perspektifleri altında incelenmektedir. 2004-2024 yılları arasında en üretken yazar 19 makale ile Christian Fuchs’tur. Sonuçlar 2004 yılından bu yana yapılan çalışmalarda en sık kullanılan anahtar kelimelerin dijital emek, gig ekonomisi ve sosyal medya olduğunu ortaya koymuştur. Dijital emek çalışmalarında kullanılan en güncel anahtar kelimeler ise algoritmik yönetim, algoritmalar, dijital ekonomi ve platformlardır. Bu çalışmanın sonuçlarının gelecek araştırma yönlerine ilişkin bir yol haritası oluşturacağı düşünülmektedir.