(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Kadınlar, işsizlik, düşük gelir, kayıt dışı istihdam ve cinsiyet eşitsizliği gibi çok katmanlı zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Kadın kooperatifleri ise bu sorunlara çözüm üretme potansiyeliyle ekonomik ve sosyal dayanışmayı pekiştirirken aynı zamanda kadınların ekonomik güçlenmesine olanak tanımaktadır. Çalışma, kadın kooperatiflerinin kadınların ekonomik yaşamlarındaki etkisini ele alarak, kadınların karşılaştığı ekonomik sorunları incelemeyi ve bu sorunlara kadın kooperatiflerinin getirdiği çözümleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Antalya, Burdur ve Isparta illerinde faaliyet gösteren Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklarına odaklanmıştır. Çalışmada kooperatif ortaklarının yaşam deneyimlerini anlamak amacıyla nitel bir araştırma deseni olan fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak ve Maxqda programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmaya göre, Batı Akdeniz’deki kadın kooperatifleri özellikle evde çalışan kadınlara istihdam olanağı sunarak, işsiz kadınların kayıtlı ekonomiye dahil olmalarına yardımcı olmuştur. Kadınlar, kooperatifler aracılığıyla elde ettikleri gelirle kendi ihtiyaçlarını karşılar hale gelmiş ve yoksulluk seviyelerini azaltmışlardır. Aynı zamanda, cinsiyetleri nedeniyle ücret eşitsizliği yaşayan kadınlar, kooperatifler sayesinde adil ücretlere erişim imkânı bulmuşlardır. Sonuçta, Batı Akdeniz’deki kadın kooperatifleri, kadınların ekonomik yaşamlarında değişim yarattığı ve kadın kooperatiflerinin kadınların yaşamlarında karşılaştığı ekonomik sorunlara çözüm sağlamada aracı bir rol üstlendiği ortaya konmuştur. Bununla birlikte bulgular, kadınların ekonomik yaşamda güçlenmesine yönelik stratejilere rehberlik etmekte ve bu alandaki politika oluşturuculara pratik öneriler sunmaktadır.