(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, sosyal medyanın dijital diplomasi üzerindeki etkilerini analiz ederek, dijital platformların modern devletler ve uluslararası aktörler için nasıl önemli bir diplomasi aracı haline geldiğini incelemektedir. Dijital diplomasi, geleneksel yöntemlerden farklı olarak dijital kanallar üzerinden yürütülen iletişim süreçlerini ifade eder ve sosyal medyanın hızlı gelişimiyle dönüşüm yaşamıştır. Sosyal medya, devletlerin ve uluslararası kuruluşların bilgi akışını hızlandırmasına, geniş kitlelere doğrudan ulaşmasına ve kriz anlarında etkin müdahale etmesine olanak tanımaktadır. Araştırma, sosyal medyanın kamu diplomasisindeki işlevini vurgulamaktadır. Kamu diplomasisi, devletlerin ve uluslararası örgütlerin yabancı toplumlarda olumlu bir imaj oluşturmayı hedeflediği bir süreçtir. Sosyal medya, geniş kitlelere erişim sağlama ve doğrudan etkileşim kurma kapasitesiyle bu süreçte kritik bir rol üstlenmektedir. Devletler, sosyal medya üzerinden kültürel etkinlikler, diplomatik başarılar ve ulusal değerler hakkında içerikler paylaşarak yabancı kamuoyunda ilgi ve etki yaratmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, sosyal medyanın sunduğu çift yönlü iletişim olanağı, hükümetler ve halklar arasında karşılıklı bir bağ kurulmasını sağlamaktadır. Çalışma, sosyal medyanın diplomatik mesajların yayılmasını hızlandırmadaki rolünü ve kriz yönetimi, halkla doğrudan iletişim ve uluslararası imaj oluşturma üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma, doküman incelemesi yöntemiyle sosyal medya ve dijital diplomasi literatürünü kapsamlı bir şekilde analiz etmiş; sosyal medyanın kriz yönetimi, halkla doğrudan etkileşim ve uluslararası imaj oluşturma gibi konularda güçlü etkileri olduğunu ortaya koymuştur.