(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Gıda israfı, modern dünyada karşılaşılan en büyük ve karmaşık sorunlardan biri olarak dikkat çekmektedir. Bir yandan dünya genelinde milyonlarca insan açlık ve yetersiz beslenme ile mücadele ederken, diğer yandan büyük miktarlarda gıda, üretimden tüketime kadar olan süreçte israf edilmektedir. Bu durum, sadece ekonomik bir kayıp değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal açıdan sürdürülebilirlik üzerinde de ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Sürdürülebilirlik kavramı, bu sorunun çözümünde merkezi bir role sahiptir. Gıda israfını önlemek, doğal kaynakların korunması, karbon ayak izinin azaltılması ve sosyal eşitsizliklerin giderilmesi açısından kritik öneme sahiptir. Bu araştırmanın amacı ise, gıda israfı ve sürdürülebilirlik kavramlarını ele alarak, bu iki konunun literatürde nasıl ele alındığını sistematik bir şekilde incelemek, aralarındaki bağlantıları ortaya koymak ve gelecekteki araştırmalara yönelik öneriler sunmaktır. Veriler Web of Science veri tabanından elde edilmiş ve VOSviewer programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Literatür incelemeleri, gıda israfının azaltılmasının doğal kaynakların korunması, karbon ayak izinin düşürülmesi ve sosyal eşitsizliklerin giderilmesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulamaktadır. Aynı zamanda, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda, bu israfın küresel açlığı azaltmaya ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayacak bir alan olduğu ortaya konulmuştur.