(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, turizm pazarlamasında sosyal medyanın rolünü ve Mardin’i ziyaret eden turistler üzerindeki etkilerini incelemektedir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak, Mardin’i ziyaret eden 280 turistten veri toplanmıştır. Araştırma, sosyal medya kullanımının tatil yeri seçimi, seyahat acentesi seçimi ve konaklama işletmesi seçimi gibi turistik davranışlar üzerindeki etkisini analiz etmektedir. Bulgular, cinsiyet ve eğitim durumunun sosyal medya davranışlarında anlamlı bir farklılık yaratmadığını, ancak medeni durum, yaş ve aylık gelir gibi demografik değişkenlere göre farklılıklar olduğunu göstermektedir. Bekar katılımcılar, evlilere göre tatil yeri seçiminde sosyal medyadan daha fazla etkilenmektedir. 33-36 yaş arası bireyler, 42 yaş ve üzerindekilere göre seyahat acentesi seçiminde sosyal medyadan daha fazla etkilenmektedir. Düşük gelir grubundaki bireylerin sosyal medya kullanımının daha yüksek olduğu ve tatil yeri seçiminde sosyal medyadan daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Araştırma, sosyal medya kullanımının tatil yeri, seyahat acentesi ve konaklama işletmesi seçimleriyle pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Katılımcıların çoğu sosyal medyayı günlük 2-3 saat kullanmakta ve en çok Instagram’ı tercih etmektedir. Mardin, tarihi ve kültürel zenginlikleri, doğal güzellikleri, gastronomisi ve misafirperverliği nedeniyle tercih edilmektedir. Sosyal medyanın Mardin’in tanıtımında etkili bir araç olduğu ve turizm potansiyelini artırabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, Mardin’in sosyal medya tanıtımına daha fazla önem verilmesi önerilmektedir.