(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, Karabük Üniversitesinde okuyan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İşletme Fakültesi öğrencilerinin sendikal farkındalığını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, öğrencilerin sosyo-demografik özelliklerine göre sendika kavramını daha önce duyup duymadıklarını ve mezuniyet sonrası dönemde sendikaya üye olma düşüncelerini öğrenmeyi amaçlamaktadır. Anket yöntemine dayalı bu nicel çalışmada, öğrencilerin yarıya yakınını yabancı, yarıdan biraz fazlasını Türk öğrenciler oluşturmaktadır. İlk aşamada 540 öğrenci, ikinci aşamada sendika kavramını duyan 396 öğrenci odağında araştırma gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler EXCEL programında, işgücü piyasasına katılım öncesinde gençlerde sendikal tutuma yönelik teoriler de dikkate alınarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, 540 öğrencinin yaklaşık dörtte üçü sendika kavramını daha önce duymuştur. Öğrencilerin %39’u mezuniyet sonrası sendikaya üyeliği düşünmektedir. Sendika kavramını duyan 396 kişinin %53.2’si sendika üyesi olma düşüncesindedir. Öğrencilerin sınıf düzeyi arttıkça, sendika kavramını duyma oranı artmaktadır, ancak aynı artış, sendikalı olma düşüncesine yansımamaktadır. Türk öğrenciler, yabancı öğrencilere göre daha fazla sendika kavramını duymuştur ve sendikalı olma düşüncesindedir. Ancak milliyete göre, sendika kavramını duyanlar arasında sendikalı olma düşüncesi farklılaşmaktadır. Öğrencilerin ailesinde ve çevresinde sendikalı çalışan olması öğrencilerin sendikalı olma düşüncesini önemli ölçüde artırmaktadır. Araştırma, öğrencilerde sendikal farkındalığın artırılması için sendikalara ve üniversitelere farklı stratejiler geliştirmesi noktasında bazı önerilerde bulunmaktadır.