(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Yerel siyaset yerel aktörlerin etkin bir biçimde karar alma karar almasını ve uygulamasını sağlayan bir disiplindir. Dünyada ve Türkiye’de küreselleşme süreci ile daha çok değer kazanan yerelleşme süreci, yerel siyaseti toplum nezdinde çok daha büyük bir öneme kavuşturmuştur. Bu sürecin bir yansıması olarak özellikle Türkiye’de 2000’li yıllarda yerel siyaset üzerine yapılan çalışmaların sayısı artmıştır. Bu çalışmaların içinde lisansüstü tezler de önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye’de “yerel siyaset” konusunda yapılan lisansüstü tezleri incelemektir. Yerel siyaset konusunda 1993-2024 yılları arasında 52 lisansüstü tez bulunmaktadır. Bu tezlerin türü, yayın yılı, yazım dili, ait oldukları üniversite ve enstitüleri, danışman unvanları, sayfa sayısı, anahtar kelimeleri, araştırma ve veri toplama yöntemlerinin bibliyometrik analizi yapılmıştır. Yapılan analizde yerel siyasete ilişkin tezlerin kadının yerel siyasetteki yeri, yerel siyasette karar alma süreçleri, yerel siyasette katılım ve temsil konularına yönelik olduğu belirlenmiştir. Tezlerin büyük çoğunluğu yüksek lisans tezidir. Günümüze yaklaştıkça tez sayısında önemli bir artış olduğu görülmektedir.