(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, alturistik liderlikle ilgili literatürde yer alan makale ve tez çalışmalarının incelenmesidir. Bu kapsamda, Web of Science, PubMed, Scopus, ScienceDirect, EBSCOhost, TR Dizin, Google Akademik ve Ulusal Tez Merkezi veri tabanlarında konuya ilişkin olarak 03.07.2024-14.08.2024 tarihlerinde “alturistik liderlik”, “alturistik lider”, “özgeci liderlik”, “özgeci lider”, “altruistic leadership” ve “altruistic leader” anahtar kelimeleri kullanılarak araştırma yapılmıştır. Analiz sonucunda, alturistik liderlikle ilgili 40 çalışmaya ulaşılmış, araştırmaya dahil etme kriterlerine göre eleme yapıldığında toplam 35 çalışma araştırmaya dahil edilmiştir. Elde edilen çalışmalar, yayın yılı, çalışmanın türü, yayım dili, alturistik liderlikle ilişkilendirilen değişkenler (konular) ve de değişkenlerin sayıları, araştırma yöntemleri, veri toplama araçları, araştırmaların yapıldığı alanlar, örneklemleri ve örneklem büyüklükleri, yapıldığı yer, yapıldığı sektör ve kaynakça sayısı ölçütleri temel alınarak doküman analizine ve sistematik derlemeye dayalı (sistematik derleme türlerinden betimsel içerik analizi kullanılarak), betimsel amaçlı nitel bir araştırma özelliği taşımaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular yorumlanarak tablolarla birlikte sunulmuştur. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulguların çeşitli alanlarda (Sosyal Bilimler ve Sağlık Bilimleri ve benzeri) liderlikle ilgili yapılan araştırmaları kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi bakımından ilgili alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmekte ve bu yöndeki boşluğu doldurması da amaçlanmaktadır.