(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Teknolojik gelişmeler ile karakterize edilen günümüz piyasa koşullarında işletmelerin sürdürülebilir rekabet etmesinin en önemli unsuru inovasyondur. Bu bağlamda işletmelerin, birey ve örgüt düzeyinde örgütsel inovasyonu artıran faktörleri tespit etmesi ve bu faktörlerin geliştirilmesi için stratejik planlamalar yapması önemlidir. Araştırma kapsamında örgütsel inovasyonun belirleyicileri olarak dijital liderlik, dijital örgüt kültürü ve örgüt içi bireysel becerilerin rolü ele alınmıştır. Bu doğrultuda dijital liderliğin örgütsel becerilerin kullanımı aracılığı ile örgütsel inovasyona etkisinde dijital örgüt kültürünün rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 382 sivil havacılık sektörü yer hizmetleri çalışanı dahil edilmiştir. Veriler SPSS 26.00 ve Smart PLS 4.1 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre dijital liderlik örgüt içi bireysel becerilerin kullanımı ve örgütsel inovasyonu artırırken, örgüt içi bireysel becerilerin kullanımı da örgütsel inovasyonu artırmaktadır. Bununla birlikte dijital liderliğin örgütsel inovasyona etkisinde örgüt içi bireysel becerilerin kullanımının aracı rolü belirlenmiştir. Dijital örgüt kültürünün düzenleyici rolünün incelendiği analiz sonuçlarına göre ise dijital liderliğin örgütsel becerilerin kullanımı aracılığı ile örgütsel inovasyona etkisinde dijital örgüt kültürünün düzenleyici rolü görülmüş ve dijital örgüt kültürünün bu etkileri güçlendirdiği sonucuna ulaşılmıştır. İşletmeler, bireysel becerilere değer veren ve bunları kullanan bir kültürü teşvik ederek dijital liderliğin sürdürülebilir örgütsel inovasyona dönüşmesini sağlayabilir.