(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
VUCA dünyası hem bireyler hem de örgütler açısından gittikçe karmaşık ve zorlayıcı bir hale dönüşmektedir. Geçmişte elde edilen bilgi ve deneyimler, uygulamalar ve stratejiler günümüz dünyası için her zaman bir çözüm üretememektedir. Değişim hızı, örgütlerin süreçlerinin de hızlanmasını gerektirmektedir. Belirsizliklerin artması, örgütlerin stratejilerini, çevikliklerini, liderlik rollerini ve değişime yönelik tepkilerini sürekli gözden geçirmelerini zorunlu kılmaktadır. Yapılan araştırmaların çoğu, belirsizlik yönetiminin başarısı için araçlar, teknikler, süreçler ve metodolojilerin uygulanmasına odaklanarak öneriler geliştirmiştir. (Grote, 2004; Koh ve ark., 2005; Karlsen, 2011; Johansen ve ark., 2014; Minciu ve ark.,2020; Lima ve ark., 2021; Matsunaga, 2021). Bu çalışmanın temel amacı günümüz VUCA dünyasındaki belirsizlikleri daha iyi yönetmek adına yapılan çalışmalar ve tartışmalar üzerinden liderlik, örgütsel çeviklik; örgütsel çeviklik, örgütsel performans ve örgütsel yapı kavramları arasındaki ilişkilere dair bir literatür araştırması yapmak ve elde edilen bulgulara istinaden bir model öngörebilmektir.