(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Küresel ekonomik ve siyasi yansımaları olan 1973 Arap-İsrail savaşı ile meydana gelen krizin, petrole bağımlı Türkiye üzerindeki etkileri analiz edilmiştir.Bu analizlerin yanı sıra olası bir başka petrol krizinin sonuçları da literatürde araştırılmak üzere ele alınmıştır. Bu çalışma, 2010:01-2023:10 yılları arasında Türkiye’de petrol fiyatlarındaki artışın yurt dışı üretici fiyat endeksini nasıl ve ne yönde etkilediğini analiz etmektedir. Çalışmada ara malı, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları, enerji ve sermaye malları fiyatlarındaki değişimler ile petrol fiyatları arasındaki nedensellik ilişkisi test edilmiştir.Çalışmada yapısal kırılmaları dikkate alan ve yeni nesil analiz yöntemleri arasında yer alan Kesirli Frekanslı Fourier ADF birim kök testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin varlığı ve yönünü inceleyen Toda-Yamamoto nedensellik testi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; petrol fiyatlarından yurtdışı üretici fiyat endeksi belirleyicilerine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin var olduğu tespit edilmiş ve sonuç bölümünde önerilerde bulunulmuştur. Bu bağlamda herhangi bir çalışmanın bulunmaması ve hem verilerin hem de kullanılan testlerin güncel olması, çalışmanın literatüre katkı sağlayacağını düşündürmektedir.