(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Ülkelerin üretim çeşitliliği ve teknolojik yetkinlik düzeylerini yansıtan ekonomik karmaşıklık, finansal piyasa dinamiklerini anlamada önemli bir ölçüttür. Bu çalışmada, Türkiye’de ekonomik karmaşıklık ile sermaye piyasası arasındaki ilişki 1995–2023 dönemi için analiz edilmektedir. Araştırmada, Ekonomik Karmaşıklık Endeksi (ECI) ile BIST100 endeksi, işlem hacmi, şirket sayısı, piyasa kapitalizasyonu ve yabancı yatırımcı işlem hacmi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yöntem olarak Fourier Toda-Yamamoto nedensellik testi ile Dalgacık Tutarlılık Testi kullanılmış olup bulgular, ECI’nin BIST100, işlem hacmi ve şirket sayısı üzerinde belirgin etkiler yarattığını göstermektedir. Özellikle şirket sayısı ile ekonomik karmaşıklık arasında çift yönlü nedensellik bulunmuştur. Buna karşın, piyasa kapitalizasyonu ile ECI arasında anlamlı bir nedensellik gözlenmemiştir. Yabancı yatırımcı işlem hacmi ile ECI arasındaki ilişkinin ise sınırlı bir dönemde geçerli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca 1998-2008 döneminde ECI ile BIST100 arasındaki ilişkinin güçlü olduğu, ancak 2008 krizi sonrası zayıfladığı gözlemlenmiştir. Elde edilen bulgular, ekonomik karmaşıklığın sermaye piyasası üzerindeki etkisinin zaman içinde değişkenlik arz ettiğini ve piyasa dinamiklerinin ekonomik çeşitliliğe hassas olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın, Türkiye’de ekonomik karmaşıklık ile sermaye piyasaları arasındaki ilişkinin zaman-frekans düzlemindeki evrimini analiz ederek, finansal piyasaların dinamik doğasının daha derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlaması beklenmektedir.