(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Türkiye’ye gelen Suriyeliler başlangıçta misafir olarak düşünülmüş olsalar da, on yılı aşan bir süredir ülkelerine dönmemeleri/ dönememeleri onların misafirlik statüsünden çıktıklarını göstermektedir. Suriyeliler Türkiye’de yaşamlarını devam ettirmek için istihdam piyasasına katılmış ve bu bağlamda yapısal entegrasyon için önemli bir adım atmışlardır. Ancak yerli işverenlerin ve halkın bu konuda ne düşündüğü ve bundan nasıl etkilendiği de Suriyelilerin entegrasyonu için önemlidir. Bu çalışma ile, Suriyelilerin yapısal entegrasyon süreci için temel unsur olan Suriyelilerin istihdam piyasasında yer almalarına ilişkin, yerli işveren ve yerli halkın ne düşündükleri ele alınmaktadır. Literatürde, Suriyelilerin çalışma yaşamında yer almaları konusunda yerli işveren ve yerli halkın düşüncelerini ele alan çok sayıda tez vardır. Alandaki bu tezler üzerinden yapılacak bir analizin, konuya dair daha geniş bir perspektif sağlayacak olması açısından bu araştırmada içerik analizi yapılmıştır. Suriyelilerin çalışma yaşamına ilişkin yerli işçi ve halkın düşüncelerini içeren ve aynı zamanda saha verilerine dayalı 31 tez, çalışmanın içerik analiz birimi olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Suriyelilerin farklı sektörlerde çalışma yaşamına dahil oldukları ve bir kısmının da kayıt dışı oldukları görülmüştür. Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de istihdam piyasasında tercih edilme nedenleri arasında ise ucuz işgücü olmaları ve yerli halkın çeşitli nedenlerle tercih etmedikleri alanları ikame etmeleri ön plana çıkmaktadır.