(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Turizm faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için turizmde güvenlik son derece önemli bir meseledir. Bu sebeple turistlerin turistik aktivitelerde bulunurken ya da turistik satın alma kararı verirken güvenliklerini tehdit eden herhangi bir unsura yönelik risk algıları turizm açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. 11 Eylül 2001’de meydana gelen ikiz kule terör saldırılarının ardından dünya genelinde yaşanan terör riskine yönelik korku, turistler nezdinde de karşılık bulmuştur. Bu eylem sonrası terör olaylarının İslam dini ile ilişkilendirilmesiyle birlikte islamofobik tutumlar turizm faaliyetlerini de etkiler hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı turistlerin islamofobi ve terörizm risk algılarını ve turistler nezdinde terör faaliyetlerinin davranışsal düzeydeki yansımalarını değerlendirerek dünya turizminde güvenlik algısını bu düzlemde tartışmaya açmaktır. Çalışmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş olup; veriler anket tekniği ile toplanmıştır. Çalışmanın niteliksel açıdan zenginleştirilebilmesi için amaçlı örnekleme yöntemi seçilmiştir. Elde edilen veriler nicel veri analizleri yöntemleri ile çözümlenmiştir. Bulgular, kuramsal çerçeve doğrultusunda yorumlanmıştır. Araştırma neticesinde turistlerin islamofobi ve terör riski algısı arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.