(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Araştırmanın amacı, halk eğitimi merkezi yöneticilerinin liderlik davranışları ile öğretmenlerin iş doyumları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmada ilişkisel tarama deseni kullanılmış olup, evreni 2022-2023 eğitim öğretim yılında Ankara ili halk eğitimi merkezlerinde çalışan 587 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Ankara ili halk eğitimi merkezlerinde çalışan 315 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Okul Liderliği Ölçeği ile Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Analiz sürecinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, liderlik algılarının ve genel iş doyumu düzeylerinin yüksek olduğu, içsel doyumlarının ise dışsal doyuma göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Regresyon analizi bulguları, liderlik davranışlarının öğretmenlerin iş doyumu üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarına göre, halk eğitimi merkezlerinde etkili liderlik davranışlarının, öğretmenlerin iş doyumlarını artırmada önemli bir unsur olduğu ve liderlik davranışlarının özellikle içsel doyum üzerindeki etkisinin dışsal doyuma göre daha etkili olduğu söylenebilir.