(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Sağlık hizmetlerinde kalite ve performans göstergelerinden biri olan hasta memnuniyetinin önemi giderek artmaktadır. Hasta beklentilerinin artması, rekabet koşullarının artması ve hastanelerin ayakta kalabilmek için daha fazla hasta tutma çabası, teknolojik gelişmeler, yeni tedavi yöntemleri, hasta-doktor etkileşimi gibi faktörler hasta memnuniyetinin önemini artırmıştır. Araştırmanın amacı, Ankara il merkezinde faaliyet gösteren fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde danışan hizmeti alan hastaların memnuniyet düzeylerini belirlemek, sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri sunmaktır. Araştırma Ankara il merkezinde faaliyet gösteren altı fizik tedavi merkezinde 220 danışan üzerinde anket formu uygulaması yöntemiyle yürütülmüştür. Örnekleme yöntemi olarak kolayda örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Araştırmaya göre danışanların çoğunluğunun il merkezinde yaşadığı, eğitim seviyelerinin yüksek olduğu ve çoğunluğunun memur grubunda yer aldığı gözlemlenmiştir. Hasta memnuniyet ölçeği ve alt boyutlarında cinsiyet değişkeni, medeni durum, yaşanılan yer bakımından anlamlı fark bulunmuştur. Memnuniyet algı düzeyleri incelendiğinde en yüksek ortalama sekreterlik hizmetleri boyutunda gerçekleşirken, en düşük ortalama ise ulaşım noktasında olduğu görülmüştür. Fizik tedavi merkezlerinin danışanlar için gerekli otopark desteği sunması, yönlendirici levhaların danışan ulaşımını kolaylaştıracak biçimde tasarlanması tavsiye edilmektedir.