(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2011)
Bu araştırma, farklı kültürlerden üniversite öğrencisi tüketicilerin genetiği değiştirilmiş gıdalara ilişkin görüşlerini belirlemek amacı ile planlanmış ve yürütülmüştür. Araştırma kapsamına, Amerika Birleşik Devletleri’nde Maryland Üniversitesi’nden (n=120) ve Türkiye’de Ankara Üniversitesi’nden (n=120) toplam 240 üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Araştırma materyalinin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Kültür değişkenine bağlı farklılığın belirlenebilmesi için, tüketicilerin genetik yapısı değiştirilmiş gıdalara ilişkin görüşleri khi-kare analizi uygulanarak değerlendirilmiştir. Khi-kare analizi sonuçları; genetiği değiştirilmiş gıdalar ile ilgili olarak; tüketicilerin yeni gıdaları ve markette gördükleri genetik yapısı değiştirilmiş gıdaları denemeye istekli olma, genetik yapısı değiştirilmiş gıdaları bilmeden tüketiyor olma, genetik yapısı değiştirilmiş gıdaların bilinmeden tüketildiği fark edildiğinde bu durumu değiştirmek için çaba gösterme, genetiği değiştirilmiş gıdaların en önemli olası ekonomik faydası, genetiği değiştirilmiş gıda türlerinin tümünün faydalı/ekonomik olup olmadığı (p<0.001) ve son on yılda genetiği değiştirilmiş ürünlerin ekonomik gelişmesinin mevcut düzeye ulaşma hızı konularına ilişkin görüşlerinin (p<0.05) içinde yaşanılan kültüre bağlı olarak değiştiğini, genetik yapısı değiştirilmiş gıdaların üretilmesinin gerekliliği ve genetik yapısı değiştirilmiş gıdaların uluslararası ticareti yasaklanırsa insanların tüketimi için gerekli olan temel ürünlerin fiyatının artıp atmayacağı konularına ilişkin görüşlerinin ise değişmediğini (p>0.05) göstermektedir.