(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Günümüz iş dünyasında sadece görevleri yerine getiren değil, yenilik üreten çalışanlar ön plana çıkarken; yenilikçi davranışların arkasındaki sebepler neler olabilir? Buradan yola çıkarak bu araştırmanın amacı işyerinde mutluluğun yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ve Ankara illerinde yaşayan kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu çalışanları oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yönetimi ile 509 çalışana ulaşılarak anket uygulaması ile araştırmanın verileri elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre işyerinde mutluluğun yenilikçi iş davranışı üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca işyerinde mutluluğun alt boyutları işe angaje olma, iş tatmini ve örgüte bağlılık boyutlarının da yenilikçi iş davranışı üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Analiz sonuçlarına göre çalışanların yenilikçi iş davranışı ve işyerinde mutluluk düzeyleri çalışılan sektöre göre farklılık göstermektedir.