(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin yoksulluk algıları ile mutluluk düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’ndaki farklı programlarda eğitim öğretime devam eden 510 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Veriler 2025 Nisan döneminde toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan öğrenciler ve aileleri hakkında bilgi elde etmek amacıyla “Kişisel Bilgi Formu”, “Yoksulluk Algı Ölçeği” ile Mutluluk Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistiklerin yanında Tek Yönlü Varyans Analizi ve t-testi kullanılmış, Pearson Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda kadın, 18-20 yaş grubunda ve gelirleri giderlerinden fazla olan öğrencilerin yoksulluk algılarının düşük ve mutluluk düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin yoksulluk algıları ile mutluluk düzeyleri arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu, devam edilen programın öğrencilerin yoksulluk algıları ile mutluluk düzeyleri puanlarında anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır.