(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Sanayi devriminden bu yana dünyada yaşanan gelişmeler yeni yönetim uygulamalarının gündeme gelmesine sebep olmuş; özellikle 2000’li yıllarda yaşanan şirket iflasları ve skandalları öncelikle “kurumsal yönetim” uygulamalarını gündeme getirerek bu süreçte şirketlerin varlığını tehdit edebilecek her türlü olumsuzluğun önceden tespit edilebilmesinin ve gerekli önlemlerin alınmasının önemini daha da artırmıştır. Bu kapsamda şirketlerin varlığını tehlikeye düşürebilecek riskleri önceden tespit edebilmek adına yönetim kurulu (YK) düzeyinde bir komite oluşturulması da üretilen çözüm yollarından biri olmuş, yapılan yasal düzenlemelerle riskin erken saptanması komitesi (RESK) yasal bir statü kazanmıştır. Ancak mevzuat hükümleri söz konusu komiteyi tüm şirket türleri için zorunlu kılmadığı gibi komitenin kompozisyonu, görev ve yetkileri konusunda da yeterli düzenlemeler yapılmamıştır. Çalışmanın amacı, yasal bir zorunluluk taşımaksızın RESK’in oluşturulma düzeyini tespit etmektir. Bu kapsamda RESK oluşturması zorunlu olan şirketlerin yanı sıra RESK oluşumu konusunda yasal bir zorunluluk taşımayan şirketlerin de yer aldığı İstanbul Sanayi Odası (İSO)’nun 2022 yılı için açıklamış olduğu “500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde yer alan şirketler öneklem olarak seçilmiştir. Çalışma ile verisine ulaşılabilen 99 şirketin %80’in de RESK’in mevcut olduğu, komite oluşumu ve faaliyetleri konusunda da mevzuat hükümlerine önemli düzeyde uygun hareket edildiği belirlenmiştir.