(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Ülkelerde asimetri, iki veya daha fazla ülke arasındaki politik, ekonomik, sosyal, kültürel veya askeri farklılıkların dengesiz olması durumudur. Bu çalışmada da ekonomik asimetri çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan’ın 1991-2023 yılları arasına ait ekonomik performanslarının CRITIC ve MARCOS yöntemleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ülkelerin ekonomik performansını ölçmek amacıyla gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH), kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasıla, enflasyon, işsizlik toplam, mal ve hizmet ihracatı (GSYİH’nin %’si), mal ve hizmet ihracatı (cari ABD doları), mal ve hizmet ithalatı (GSYİH’nin %’si), mal ve hizmet ithalatı (cari ABD doları) gibi seçilmiş sekiz (8) adet ekonomik değerlendirme kriteri kullanılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye’nin ekonomik performansının en yüksek olduğu yıl 2013 yılı olarak bulunurken, ekonomik performansın en düşük olduğu yıl ise 1993 yılı olarak bulunmuştur. Yunanistan’ın ekonomik performansının en yüksek olduğu yıl 2008 yılı olarak bulunurken, ekonomik performansın en düşük olduğu yıl ise 1998 yılı olarak bulunmuştur.