(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, makine öğrenimi teknikleri, özellikle K-Means kümeleme ve Random Forest sınıflandırmasını kullanarak postmodern dindarlık ile tüketici etiği arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Katılımcılar, dindarlık seviyelerine göre üç gruba ayrılmıştır: dindar, kararsız ve dindarlıktan uzak. Bulgular, postmodern anlamda yüksek dindarlığın daha güçlü etik tüketim davranışlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Dindar grup hem bilişsel hem de davranışsal düzeyde etik tüketim sergilerken, kararsız grup bilişsel etik tutumlara sahip olup bunları davranışa dönüştürememektedir. Seküler grup ise etik tüketim eğilimi göstermeyen bireyselci ve yararcı tüketim desenleri sergilemiştir. Random Forest modeli, %92 doğruluk oranı ile etik tüketim desenlerini tahmin etmek için kullanılmış ve SHAP analiziyle anahtar değişkenler belirlenmiştir. Bu çalışma, postmodern dindarlığın tüketici etiğini nasıl etkilediğini vurgulamakta ve etik tüketicilere yönelik hedefleme yapmayı amaçlayan pazarlamacılar için değerli bilgiler sunmaktadır.