(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, stratejik yönetim sürecinin önemini vurgulamak, bir üniversite hastanesi örneğinde SWOT analizi uygulamak, hastanenin iç ve dış çevresindeki faktörleri değerlendirmek ve stratejik hedeflerin belirlenmesine yardımcı olmaktır. Çalışmada, hastanelerin güçlü ve zayıf yönlerini, iç/dış çevredeki fırsatları ve tehditleri içeren kriterler SWOT analizi için belirlenmiştir. AHP anketi ile bir sağlık grubunun üç vakıf üniversite hastanesi yöneticisinden veri toplanmış ve analiz edilmiştir. Çalışma, hastanelerdeki stratejik yönetim sürecini etkileyen faktörlerin geniş bir perspektifini sunmaktadır. Çalışmada toplamda 28 ana kriter ve 99 alt kriter tespit edilmiştir. Bu alt kriterler arasında ağırlıklarının yüksek olması nedeniyle en üstte yer alan beş maddenin sırasıyla SWOT matrisine göre listesi aşağıdaki gibidir: Ülkemizdeki sağlık hizmeti sağlık turistleri için ekonomiktir (O). Döviz kuru dalgalanması vardır (T) ve sürekli değişen döviz kuru nedeniyle planlarda değişiklikler olmaktadır (T). Nitelikli sağlık personeli İstanbul’da yaşamak istemektedir (O). Tıbbi cihazlar ve teknolojik altyapı iyidir (S). Deneyim kazanan personel diğer hastanelere gitmektedir (W). Bu çalışma, SWOT analizinin üniversite hastaneleri için stratejik yönetim sürecinde uygun bir araç olduğunu ve hastanenin rekabetçi avantajını artırmak ve sürdürmek için kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışmanın sonuçları, hastane yöneticileri ve politika yapıcılar tarafından stratejik yönetim sürecinin daha iyi anlaşılmasına ve uygulanmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.