(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle, işletmelerin rekabetçi yapılarını sürdürmeleri her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Dolasıyla sağlık işletmelerinin dış finansal kaynaklara erişimi için güçlü bir finansal performans sergilemelerine bağlı hale gelmiştir. Bu çalışma, Borsa İstanbul sağlık sektöründe faaliyet gösteren 6 şirketin piyasa gücünü ve finansal başarısızlık riskini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Borsa İstanbul’da işlem gören sağlık şirketlerine ait 2016-2024 dönemine ilişkin finansal tablolar kullanılmış; Grover G ve Zmijewski Z modelleriyle finansal başarısızlık riski, Tobin’s Q oranı ile piyasa gücü analiz edilmiştir. Bu çalışma, sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin finansal başarısızlık analizinde sadece geleneksel modellerle yetinmeyip, piyasa temelli Tobin’s Q oranını entegre ederek literatüre özgün bir katkı sunmaktadır. Çalışma sonucunda, sağlık şirketlerinin finansal başarısızlık riski tahmin etmede kullanılan Grover G-skoru bulguları, Zmijewski Z-skoru ile büyük ölçüde örtüşmekte olup analiz dönemi boyunca tüm firmaların finansal açıdan sağlam bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca korelasyon matrisi incelendiğinde, Grover G-skor ile Tobin’s Q oranı arasında anlamlı pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Bu bulgu, şirketlerin büyüme potansiyeli ile piyasa değerlemeleri arasında güçlü bir bağlantı olduğunu göstermiş ve büyüme potansiyeli yüksek olan işletmelerin piyasa tarafından daha yüksek değerlendirildiğine işaret etmektedir.