(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören enerji şirketlerinin finansal performansları ile pay senedi getirileri arasındaki ilişkiyi Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemleri çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, finansal performans kriterlerinin ağırlıklandırılmasında objektif bir yaklaşım sunan Weights by Envelope and Slope (WENSLO) yöntemi kullanılmış; ardından, şirketlerin göreli performans sıralamalarının belirlenmesinde Additive Ratio Assessment (ARAS) yöntemi uygulanmıştır. 2020-2024 dönemini kapsayan analiz kapsamında, BIST enerji sektöründe faaliyet gösteren on firmanın finansal oranları ve hisse senedi getirileri dikkate alınmıştır. Elde edilen bulgular, firmaların finansal performans sıralamaları ile hisse senedi getirileri arasında genel olarak güçlü ve tutarlı bir ilişki bulunmadığını ortaya koymuştur. Bu sonuç, pay senedi getirilerinin yalnızca finansal performans göstergeleriyle açıklanamayacağını, piyasa beklentileri, sektörel dinamikler ve yatırımcı duyarlılığı gibi faktörlerin de belirleyici olduğunu göstermektedir. Literatürde WENSLO ve ARAS yöntemlerinin birlikte uygulandığı ilk örneklerden biri olan bu çalışma, enerji sektörüne yönelik karar destek süreçlerine katkı sunmayı ve yöntemsel çeşitliliğe katkı sağlamayı hedeflemektedir.