(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, İngilizce olarak Böttger vd. (2017) tarafından geliştirilen “Müşteri İlhamı Ölçeği”nin Türkçe’ye uyarlanmasıdır. Çalışmada bilimsel ölçek uyarlama basamaklarına göre hareket edilmiştir. Bu kapsamda her aşama hakkında detaylı bilgiler “Yöntem” başlığı altında sunulmuştur. Ölçek uyarlama sürecinde çeviri-ters çeviri, uzman görüşü, ön ve son uygulama aşamaları titizlikle yürütülmüştür. Veriler, Türkiye’de yaşayan yetişkinlerden çevrimiçi ve yüz yüze olmak üzere toplam 999 (1.çalışma grubu=12, 2.çalışma gurubu=67, 3.çalışma grubu=920) katılımcıdan toplanmıştır. 920 katılımcıdan oluşan 3.çalışma grubu araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda ölçeğin 9 ifadeden-iki boyuttan (İlham Alma ve Harekete Geçme) oluştuğu ve yapısal geçerliliğe sahip olduğu belirlenmiştir (χ2/SD=4.668, TLI=.965, IFI/CFI=.977, NFI=.971, GFI=.975, AGFI=.851, RMR=.045, RMSEA=.063). Ayrıca, güvenirlik analizleri ölçeğin yüksek güvenilirlik düzeyine sahip olduğunu göstermiştir (İlham Alma:α=.827; Harekete Geçme:α=.858; Genel:α=.878). Bu sonuçlardan hareketle Türkçe uyarlaması yapılan Müşteri İlhamı Ölçeği’nin hem teorik temellere hem de istatistiksel kriterlere dayalı olarak geçerli-güvenilir bir ölçek olduğu belirtilebilir. Müşteri ilhamının satın alma niyetini tetiklediği ve özellikle yerli alanyazında müşteri ilhamına odaklı ölçme aracının eksikliği göz önüne alındığında; bu çalışmanın pazarlama ve tüketici davranışları alanında çalışma yürüten araştırmacılar için önemli bir boşluğu doldurduğu belirtilebilir. Çalışma sonucunda sektörel ve akademik bir bakış açısıyla çeşitli öneriler geliştirilmiştir.