(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, İş Yaşamında Gelecek Zaman Algısı’nın (İGZA) demografik değişkenlere göre nasıl farklılık gösterdiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. İGZA, bireylerin iş yaşamlarında geleceğe dair kalan zamanlarına yönelik algılarını, bu algıların kariyer hedefleri, motivasyonları ve davranışları üzerindeki etkileriyle birlikte ele almaktadır. Araştırma, Artvin ilinde çeşitli sektörlerde çalışan 334 pazarlama ve satış personeliyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, Zacher ve Frese (2009) tarafından geliştirilmiş ve Türkçe uyarlaması daha önceki bir çalışmada (Birincioğlu, 2024) yapılmış olan İGZA ölçeği ile toplanmış; bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yoluyla analiz edilmiştir. İGZA’nın üç alt boyutu olan fırsatlara odaklanma, kısıtlara odaklanma ve algılanan kalan süre, katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum ve kıdem sürelerine göre incelenmiştir. Bulgular, yalnızca algılanan kalan süre boyutunda anlamlı farklılıklar ortaya koymuş; genç, bekâr ve kıdemsiz çalışanların iş yaşamında kendilerine daha uzun süre kaldığını düşündükleri belirlenmiştir. Buna karşılık, fırsatlara ve kısıtlara odaklanma boyutlarında demografik temelli anlamlı bir ayrışma gözlenmemiştir. Sonuçlar, kariyer planlamasında bireylerin zaman algılarının yaş, sosyal roller ve kurumsal deneyimle şekillendiğini göstermekte; insan kaynakları stratejilerinin bu değişkenleri dikkate alması gerektiğini ortaya koymaktadır.