(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışmanın amacı bağımlılıkla mücadele eğitiminin madde kullanım bozukluğu olan bireylere yönelik tutum ve merhamet üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmada yöntem olarak; ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel bir desen kullanılmıştır. Katılımcılar, 2023-2024 akademik yılında Türkiye’nin bir ilindeki Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan 20-21 yaş aralığındaki öğrencilerdir. Deney grubunda 28 öğrenci (7 kadın, 21 erkek), kontrol grubunda ise 25 öğrenci (5 kadın, 20 erkek) olmak üzere toplam 53 katılımcı yer almıştır. Deney grubuna 12 haftalık bir bağımlılıkla mücadele eğitim programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Çalışmanın ön test, son test içermesi, eğitim gerektirmesi gibi sebepler araştırmaya katılanların sayısında sınırlamaya gidilmesine sebep olmuştur. Veriler Bağımlılık Yapıcı Madde Kullanan Bireylere Yönelik Merhamet ve Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Şefkat ölçeğinin güvenilirliğini gösteren Cronbach’s Alpha değeri 0,85, tutum ölçeğinin güvenilirliğini gösteren Cronbach’s Alpha değeri ise 0,94 olarak bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre; bağımlılıkla mücadele eğitimi, kontrol grubuna kıyasla deney grubunda madde kullanan bireylere yönelik tutumlarda istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme ile sonuçlanmıştır (p<0.05). Ayrıca, deney grubundaki katılımcılar eğitim sonrasında kontrol grubuna kıyasla önemli ölçüde daha yüksek merhamet puanları göstermiştir (p<0.05). Sonuç olarak bu bulgular; hedefe yönelik eğitim programlarının toplumsal duyarlılığı ve şefkati artırarak madde kullanım bozukluğu olan bireylerin topluma yeniden entegrasyonunu kolaylaştırabileceğini göstermektedir. Yine buradan çıkan sonuçla toplumlar bağımlılıkla mücadele eğitimlerini yaygınlaştırarak toplumsal farkındalığı artırabilir, madde kullanımına ve madde kullanan bireylere daha bilinçli yaklaşım sağlayabilirler.