(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, Türkiye ekonomisi bağlamında BIST100 endeksi, Konut Fiyat Endeksi (KFE), altın fiyatları ve USD/TRY kuru arasındaki dinamik bağlantılılık ilişkisini incelemektedir. Görece kısa zaman serileri ve düşük frekanslı verilerin sınırlamalarına rağmen, zamana bağlı değişen bağlantılılık modelleri piyasa etkileşimlerine dair anlamlı çıkarımlar sunabilmektedir. Bu kapsamda, Şubat 2010 – Ocak 2023 dönemine ait aylık veriler kullanılarak Zamana Göre Değişen Parametreli VAR (TVP-VAR) modeli ile analiz gerçekleştirilmiştir. Ampirik bulgular, dolar kurundan hem hisse senedi piyasasına hem de konut piyasasına; ayrıca konut piyasasından hisse senedi piyasasına doğru anlamlı volatilite yayılımları olduğunu ortaya koymaktadır. BIST100, KFE ve altın için negatif net yayılım değerleri bu piyasaların esasen volatilite alıcısı olduğunu gösterirken, USD/TRY kurunun pozitif ve en yüksek düzeydeki net yayılım değeri, onu Türkiye finansal sistemi içinde güçlü bir volatilite yayıcı aktör olarak konumlandırmaktadır.