(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Konut, yalnızca bireylerin barınma ihtiyacını karşılayan fiziksel bir yapı değil; aynı zamanda sosyal adaletin, toplumsal refahın ve sürdürülebilir kentleşmenin temel unsurlarındandır. Artan nüfus, kentleşme baskısı, ekonomik dalgalanmalar ve afet riski gibi dinamikler, konut meselesini çok boyutlu ve öncelikli bir politika alanı haline getirmiştir. Buna karşın Türkiye’de konut alanındaki akademik üretimin sistematik biçimde değerlendirilmesine yönelik çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu nedenle araştırma kapsamında Türkiye’de 1986-2025 yılları arasında konut alanında yazılmış yüksek lisans ve doktora tezleri bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenerek mevcut literatürü haritalandırmak ve geleceğe yönelik araştırma alanlarını görünür kılmak amaçlanmaktadır. Araştırmada, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi veri tabanından elde edilen “konut” anahtar sözcüklü 1997 tez; tez başlığı, konu başlığı, disiplin, üniversite ve üretim yılları gibi çeşitli ölçütlere göre analiz edilmiştir. MAXQDA-24 yazılımı ile yürütülen analizler ile, çalışmaların büyük ölçüde mimarlık-iç mimarlık disiplinlerinde yoğunlaştığı sonucuna ulaşılmaktadır. Konut alanında yapılmış çalışmalar çok disiplinli bir özellik göstermesine rağmen sürdürülebilirlik, barınma hakkı, afet riski ve sosyal kapsayıcılık gibi konu başlıklarına yönelik çalışmaların artması gereği çalışma ile vurgulanmaktadır. Çalışma, Türkiye’de konut odaklı akademik üretimin yönelimlerini ortaya koyarak, dezavantajlı gruplar, erişilebilirlik ve yeşil bina uygulamaları gibi alanlarda disiplinlerarası araştırmaların geliştirilmesine katkı sunmayı; aynı zamanda politika yapıcılara karar alma süreçlerinde yol gösterici olması hedeflemektedir.