(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Beyaz yakalı çalışanların hem çalışma ilişkilerinde hem toplumsallaşma süreçlerinde hem de kendilerini tanımlama ve ifade biçimlerinde görülebilecek sınıfsal ve kültürel özellikleri bulunmaktadır. Rekabetçi çalışma koşulları, dayanışmacı ve kolektif karaktere sahip olmayan bireyci çalışma karakterleri ile mavi yakalılardan ayrışan beyaz yakalılar kültürel olarak da ayrışmaktadır. Hem kültürel kodlar, hem yaşam tarzı, hem kendini tanımlama biçimleri hem de üst sınıflara öykünme bakımından kendine özgü nitelikler taşıyan beyaz yakalılar bulunmaktadır. Beyaz yakalıların bir statü edinim süreci olarak Batılılaşmayı kendi kimliklerine entegre etmeleri söz konusu olmuştur. Gelenekselliği bir alt sınıf karakteri olarak gören beyaz yakalıların kendilerini ayrıştırmak için bir kültürel ve sınıfsal güzergâh olarak Batılılaşmayı seçtiklerine dair işaretler görülmektedir. Ayrıca bireyselleşme, sekülerleşme, yüksek eğitim süreçleri, tüketim kültürü ve sosyal medya gibi dinamikler üzerinden ifade edildiği gibi Batı’nın kültürel hegemonyasının bu kesimlerde oluştuğu gözlenmiştir. Bu araştırma Türkiye’deki beyaz yakalılar içindeki söz konusu kültürel ve sınıfsal yabancılaşmayı yaşayan kesimi analiz etmek üzere yapılmıştır. Bu çalışma Türkiye’deki yüksek eğitimli ve orta-üst mesleki statüye sahip beyaz yakalı bireylerin, Batı’nın kültürel hegemonyasının etkisinde; sınıfsal konumların yarattığı yapısal çelişkilerin ve sosyalizasyon süreçlerinin etkisiyle deneyimledikleri toplumsal ve kültürel yabancılaşma süreçlerini tartışmaya açmaktadır. Türkiye’de beyaz yakalıların toplum içerisinde kendilerini konumlandırma biçimlerini anlamlandırma hedefi nitel araştırma yöntemleriyle “küçük beyazlar” kavramsallaştırması ile analiz edilmiştir.