(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, liberal liderlik tarzının çalışanların iş performansı üzerindeki etkisini ve bu ilişkide yenilikçi davranışın aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşme, hızlı değişim ve artan rekabet ortamı, örgütleri yenilikçiliği teşvik eden liderlik yaklaşımlarına yöneltmiştir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada, işgörenlere yüksek düzeyde özerklik tanıyan liberal liderliğin, yenilikçi davranış ve iş performansı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Araştırmanın verileri, Kars ilinde çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerde çalışan 403 kişiden anket yoluyla toplanmış ve Smart-PLS istatistiksel analiz uygulaması kullanılarak, yapısal eşitlik modellemesi (SEM) yöntemiyle değerlendirilmiştir. Katılımcıların çeşitliliği, araştırmanın genellenebilirliğini artırırken, verilerin akademik geçerlilik ve güvenirlik açısından yeterli olduğu araştırma kapsamında yapılan istatistiksel testlerle de teyit edilmiştir. Bulgular, liberal liderlik ile iş performansı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu, yine liberal liderliğin yenilikçi davranış üzerinde yüksek düzeyde anlamlı etkisi bulunduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bulgular yenilikçi davranış ile iş performansı arasındaki ilişki de pozitif ve anlamlı olduğuna işaret etmekle birlikte, liberal liderliğin hem doğrudan iş performansını artırdığını hem de bu etkiyi yenilikçi davranış yoluyla dolaylı olarak güçlendirdiğini göstermektedir. Araştırma, liberal liderlik anlayışının yenilikçilik ve performans bağlamındaki işlevselliğini ortaya koyarak literatüre teorik katkı sunmayı hedeflemektedir.