(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Demokratik liderlik, çalışanların fikirlerini önemseyen ve katılımcılığı teşvik eden yapısıyla örgütsel destek algısını güçlendirmektedir. Çalışanlar kendilerini değerli ve desteklenmiş hissettikçe işyerinde daha mutlu olmaktadır. Bu nedenle demokratik liderlik, örgütsel destek ve işyeri mutluluğu arasında karşılıklı olarak olumlu ve tamamlayıcı bir ilişki bulunmaktadır. Bu çalışmada demokratik liderliğin iş yeri mutluluğu üzerine etkisinde örgütsel desteğin aracı rolü incelenerek olumlu veya olumsuz yönleri analiz edilmiştir. Araştırma Bursa ilinde faaliyet gösteren bir tekstil firmasında çalışan 396 personele uygulanmış, 298 anket analize uygun bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen faktörlere göre araştırma modeli oluşturulmuş ve modelin testinde ölçekler arası ilişkide korelasyon yöntemi, aracı rolü için ise macro process model-4 analiz yöntemi kullanılmıştır. Demokratik liderlik algısının iş yeri mutluluğu üzerindeki etkisinde örgütsel desteğin aracı rolünün anlamlı ve pozitif etkisi tespit edilmiştir. Örgütsel desteğin aracı rolüne ilişkin bulgular, demokratik liderlik ile iş yeri mutluluğu arasındaki ilişkide, örgütsel desteğin önemli bir aracı değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak çalışma, demokratik liderlik ve iş yeri mutluluğu literatürüne örgütsel desteğin aracılık rolünü dahil ederek hem teorik hem de pratik açıdan özgün bir bakış açısı sunmaktadır.