(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Günümüzde Yapay zekâ günlük yaşamımızda yer edinen ve tüm sektörlerde radikal değişiklik ve iyileştirmelere neden olan teknolojik bir atılımdır. Bu teknolojik atılım tüm sektörler gibi sağlık sektöründe de önemli gelişmelere yol açmış ve sağlık hizmetinin üretimi, sunumu ve sağlık hizmetine erişimde de önemli roller üstlenmektedir. Veri analizi, robot teknolojisi, makine öğrenmesi, karar destek sistemleri, yazılım üretme, hizmetin kişiselleştirmesi, yönlendirme, randevu oluşturma gibi sağlık hizmetinin üretiminden sunumuna kadar bütün süreçlerde daha etkili uygulamaların oluşması ve verimliliğin artmasını sağlayarak sağlık hizmetine erişimi daha kolaylaştırmaktadır. Nitekim sağlık hizmeti ve yapay zekânın ilişkisi ve bu ilişkinin yıllara göre eğilimi ve gelişimi bir araştırma konusu haline gelmiştir. Sağlık hizmetleri ve yapay zekâ ilişkisini inceleyen bu çalışma bibliyometrik ağ analizi yöntemiyle haritalama amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bibliyometrik analiz çerçevesinde Web of Science (WoS) veri tabanında yer alan 508 makale araştırmaya dâhil edilmiştir. Araştırmaya dâhil edilen 508 makalenin bibliyometrik analizi için R studio programı ve bu programın bir ara yüzü olan Biblioshiny kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, günümüze kadar sağlık hizmetleri ve yapay zekâ alanında yapılmış çalışmaların eğilimleri, nitelikleri, gelişimi incelenmiştir ve ileride bu konuda yapılacak çalışmalara rehberlik etmesi açısından önemlidir.