(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu çalışma, son yıllarda Türkiye’den Yunanistan’a, özellikle Ege adalarına yönelik artan turist hareketliliğinin sosyo-ekonomik yansımalarını incelemektedir. Dijital ağızdan ağıza pazarlamanın (WOM) merkezi olan sosyal medyayı bir veri kaynağı olarak kullanan araştırma, bu eğilimin altındaki nedenleri YouTube yorumları üzerinden analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, yüksek etkileşimli seyahat videolarından toplanan binlerce Türkçe yorum, nitel ve nicel unsurları birleştiren karma yöntemle analiz edilmiştir. Analiz sürecinde, Python programlama dili ve Türkçe metinler için özel olarak geliştirilmiş Transformer tabanlı bir BERT modeliyle duygu polaritesi saptanmış, kelime frekans analiziyle de ana temalar ortaya çıkarılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türk turistlerin Yunanistan algısı ezici bir çoğunlukla olumludur. Ekonomik açıdan daha ulaşılabilir olması, gastronomik memnuniyet, coğrafi ve kültürel yakınlık ile ulaşım kolaylığı en sık vurgulanan pozitif temalardır. Buna karşın feribot ve vize işlemlerindeki lojistik sorunlar, belirli noktalardaki pahalılık ve münferit hizmet kalitesi eleştirileri de dile getirilmiştir. Çalışma, bu turizm eğiliminin sadece bir tatil tercihinden öte, Türkiye’deki mevcut ekonomik şartlara ve hizmet algısına karşı gelişen, ’ulaşılabilir ve kaliteli bir deneyim arayışı’ formunda tepkisel bir kaçış olduğunu öne sürmektedir.