(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Dijital iletişimin kamusal alandaki etkisinin arttığı günümüzde, X platformu, kurumların kamuoyunu etkileme ve yönlendirme çabalarında önemli bir araç hâline gelmiştir. Çalışmanın amacı, dijital iletişim ortamlarında toplumsal rızanın nasıl üretildiğinin ortaya koyulabilmesidir. Bu doğrultuda, Türkiye’nin yerli otomobil markası TOGG’un X platformundaki 23.12.2019–01.05.2025 tarihleri arasındaki paylaşımları, içerik analizi ve göstergebilimsel çözümleme tekniğinden yararlanılarak analiz edilmiştir. Araştırma, Lippmann’ın kamuoyu kuramı, Bernays’ın rıza mühendisliği yaklaşımı ve Chomsky-Herman’ın propaganda modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Analiz sonucunda, TOGG’un yerli ve milli vurgular, kültürel semboller, üretim başarıları ve erişilebilirlik temaları aracılığıyla hem duygusal hem ideolojik düzeyde toplumsal rıza üretmeyi hedeflediği tespit edilmiştir.