(untitled) (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2025)
Bu araştırma, Sivas ilinde görev yapan ortaokul öğretmenlerinin program özerkliği ile öğretme motivasyonu düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi ve bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, mesleki tecrübe ve branş gibi demografik özelliklere göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Nicel yöntemlerle desenlenen çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış, örneklem durum örneklemesiyle seçilen 320 öğretmenden oluşmuştur. Veriler, üç bölümden oluşan anket aracılığıyla toplanmıştır. İlk bölümde demografik bilgiler yer alırken, ikinci ve üçüncü bölümlerde program özerkliği ve öğretme motivasyonuna ilişkin ölçekler kullanılmıştır. Veriler SPSS 25 ile analiz edilmiştir. Sonuçlarda program özerkliği ile öğretme motivasyonu arasında pozitif, ancak zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Kadın öğretmenlerin içsel motivasyon düzeyleri, erkeklere kıyasla daha düşük bulunmuştur. Devlet okullarında görev yapan öğretmenlerin, özel okullarda görev yapanlara göre daha yüksek düzeyde mesleki gelişim, süreç, değerlendirme ve program özerkliği algılarına sahip oldukları görülmüştür. Program özerkliğinin desteklenmesi, öğretim süreçlerinin niteliğini artırmada önemli bir unsurdur ve bu yönde yapılacak çalışmaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.